Dermapen Nedir?
Yaşlanmaya bağlı etkilerin vücutta en çok hissedildiği bölge belki de cilttir. Ciltte yaşlanmaya bağlı etkiler sanılanın aksine ileri yaşlarda değil 20’li yaşlardan itibaren görülmeye başlar. Zamanla cildin bütünlüğünü ve yapısını koruyan kolajenin üretimi yavaşlar ve cilt elastikiyetini kaybeder. Ciltte yaşlanmaya bağlı etkileri geciktirmek ve cildin yenilenme sürecini desteklemek için uygulanan çeşitli yöntemler vardır. Son yıllarda en çok kullanılan cilt gençleştirme ve yenileme uygulamalarından bir tanesi de dermapen yöntemidir. Dermapen ya da bir diğer adıyla mikro iğneleme yöntemi cilte bulunan kolajen üretimini ve cildin kendisini onarım mekanizmasını uyarmak için yapılan bir işlemdir. Bu nedenle sıklıkla kolajen indüksiyon tedavisi olarak da adlandırılır. Dermapen uygulaması küçük iğneler yardımıyla yapılan minimal invaziv bir işlemdir. Yaşlanmaya bağlı kırışıklıklar, cilt lekeleri, sivilce izleri gibi cilt problemlerinde etkili sonuçlar veren dermapen işlemi sonunda cilt kaybettiği nemi geri kazanır, daha canlı ve pürüzsüz bir hale gelir.
Dermapen Ne İşe Yarar?
Dermapen, son yıllarda cilt yenileme ve gençleştirme denildiğinde ilk akla gelen yöntemlerden bir tanesidir. Dermapen, ciltte kolajen üretimini destekleyerek ciltteki pek çok farklı sorununun giderilmesine yardımcı olur. Mikro iğnelemenin kullanıldığı bazı cilt problemleri şu şekilde sıralanabilir:
- Ciltte elastikiyet kaybı,
- Sivilce izleri,
- Güneş lekeleri,
- Cilte renk değişikliği,
- Geniş gözenekler,
- İnce çizgiler ve kırışıklıklar,
- Kuru cilt,
- Kilo değişikliklerinden sonra veya doğum sonrası oluşan çatlaklar,
- Yara ve yanık izleri,
- Göz çevresindeki morluklar ve göz altı torbaları,
- Aşırı terleme,
- Siyah noktaların giderilmesi,
- Saçkıran gibi bir hastalığa bağlı ortaya çıkan saç dökülmesi,
- Dekolte bölgesinde sarkma.
Bunlar gibi pek çok cilt sorunlarının çözümünde dermapen uygulamasından faydalanılır.
Dermapen Nasıl Uygulanır?
Dermapen uygulamasından önce işlemi gerçekleştirecek olan uzman doktor, kişinin cildini inceler ve işlem sonrasında karşılaştırma yapabilmek için fotoğraflar çeker. Sonrasında cilt problemi olan kişi uygulama hakkında bilgilendirilir. Tedaviden önce uzman doktor ciltte kolajen üretimini destekleyen bazı vitaminleri içinde bulunduran kremler kullanılmasını önerebilir. Bu kremlerin kullanılması işlemin etkisinin daha kısa sürede görülmesine yardımcı olur.
İşlem sırasında öncelikle cilt temizlenir. Cilt temizleme işleminden sonra cilde anestezik etkisi olan kremler uygulanır. Anestezinin ciltteki etkisi yaklaşık olarak yarım saat içerisinde başlar, bu sayede işlem sırasında herhangi bir acı ve ağrı hissedilmesinin önüne geçilmiş olur. Dermapen uygulaması sırasında mikro iğneleme cihazı olarak da bilinen kaleme benzer bir cihaz kullanılır. Uzman doktor cihazı cildin üst tabakasında nazik hareketlerle gezdirir. Bu sırada cihazın ciltte daha rahat hareket etmesine yardımcı olması amacıyla cilde hafif bir su tabakası uygulanabilir. Bu aletin ucunda küçük iğneler vardır. İşlem sırasında bu iğneler cilde batırılır ve ciltte ufak delikler açılır. Bu delikler oldukça küçük deliklerdir. Dermapen cihazının ucundaki iğnelerin uzunlukları farklılık gösterir. Genellikle bu iğnelerin uzunluğu 0,5 mm ve 2 mm arasında değişir. Cilt probleminin çeşidine göre cihazın üzerindeki iğneler değiştirilebilir. Örneğin, derin sivilce izlerinin giderilmesi amacıyla dermapen uygulanan durumlarda daha uzun olan iğnelerin tercih edilmesi, işlemin daha derine etki etmesine yardımcı olur.
Yaşla beraber ciltte kolajen üretimi yavaşlar. Dermapen uygulaması sırasında açılan delikleri kapatmak için cilt kolajen üretimine başlar. Dermapen işleminin temel amacı cildin kolajen üretimini tetiklemektir. İşlemden sonra cilde bazı vitamin ve mineralleri içeren krem uygulanabilir. Bu kremler cildin kendisini onarım mekanizmasının daha kısa sürede harekete geçmesine yardımcı olur. Dermapen uygulaması daha çok yüz bölgesinde tercih edilen bir yöntemdir. Ancak kol ve bacak gibi vücudun diğer bölgelerinde meydana gelen leke, sarkma ve çatlakların giderilmesinde de mikro iğneleme yönteminden faydalanılabilir.