Migren nedir?
Kişiyi psikolojik ve sosyal açıdan etkileyen baş ağrısı ile karakterize kronik, nörolojik bir hastalıktır. Toplumda izlenme oranı farklı çalışmalarda %1,4-2,2 olup sık görülen bir hastalıktır.
Migren tedavisinde botulinum toksin nasıl etki eder?
Migren ataklarının önlenmesinde botulinum toksinin etkiliği olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Botulinum toksin enjekte edildiği yerdeki C-fiber sonlanmalarına bağlanarak hücre sitoplazmasına etki gösterir ve CGRP ve diğer nöropeptitlerin salınmasını bloke eder. Nörotransmitter ve nöropeptitlerin salınımının önlenmesi sayesinde sinir iletimi olmaz ve başağrısı önlenmiş, tedavi edilmiş olur.
Kronik migren dışında kullanıldığı diğer nörolojik hastalıklar nelerdir?
Fokal/segmental distoniler, serebral palsi, inme, aşırı aktif mesane ve hiperhidrozis (aşırı terleme) tedavisinde de botulinum nörotoksinin etkili ve güvenilir olduğu bilimsel olarak gösterilmiştir.
Kronik migren tedavisinde hangi toksin çeşitleri kullanılmaktadır?
Kronik migren tedavisinde FDA onayı alan temel olarak 3 tane botulinum toksin çeşidi vardır. Onabotulinum toksin (Allergan), abobotulinum toksin (Dysport), incobotulinum toksin (Xeomin).
Migren botoksu noktaları nerelerdir?
Migren noktaları migren atağının tetiklendiği bölgeye göre kişisel değişkenlik göstermektedir. Corrugator dediğimiz kaşların çatılmasını sağlayan kas grupları ile proserus kası birleşerek bizim glabellar kompleks dediğimiz kaş arasındaki alanı oluşturan kas grubudur. Migren enjeksiyonlarında 1. nokta bu bölgedir. Bu bölgede enjeksiyon noktaları klasik yüz botoksu ile ortaktır. Migren botoksunda uygulama yapılan 2. bölge ise frontal alan dediğimiz alın bölgesidir. Bu bölgede genelde 4 noktadan enjeksiyon yapılması önerilse de kaşların kalkmaması açısından stopper dediğimiz kaşların kalkmasını önleyen noktalara enjeksiyon yapılması estetik sonucun da iyi olmasını sağlar. Uygulama yapılan 3. bölge ise temporal (şakak) alandır. Temporal bölgede ortalama 4 noktadan enjeksiyon yapılır. Uygulama yapılan diğer bir alan ise oksipital bölgedir. Başın arka kısmına denk gelen bu alanda ortalama 6 noktaya enjeksiyon yapılır. Servikal paraspinal (ense bölgesi) alan da enjeksiyon yapılan 6. bölgedir. Bu kısımda da genelde 4 noktadan işlem uygulanır. Trapezius dediğimiz omuz başlarını kapsayan bölgede ağrının sık başladığı bölgelerdendir ve genelde 6 noktadan işlem uygulanır. Masseter (çiğneme) kası ise kişiden kişiye değişkenlik göstermekle birlikte sıklıkla aşırı diş sıkma-diş gıcırdatma problemine bağlı olarak baş ağrısına katkıda bulunur ve bu bölgeye de botulinum toksin uygulaması gerekir.
Migren noktaları kişiye özel olmalı hastanın atak, aurasının tetiklendiği nokatalara odaklanılmalıdır.
Migren hastalığında botulinum toksin uygulaması atakların önlenmesinde kanıta dayalı, etkili ve güvenilir bir tedavi seçeneğidir. Botulinum toksin ile migren tedavisi için kliniğimizden bilgi alabilirsiniz.